Wijnkooperij en Likeurstokerij August Baijer, Oudegracht 77

In 1909 verrees er een nieuw winkelpand aan de Oudegracht 77 voor de Wijnkoperij en Likeurstokerij August Baijer. Het pand met twee geveltoppen had driehoekige erkertjes en natuursteenblokken rond de ramen. Eenvoudige tableaus met vierkante tegeltjes gaven de bedrijfsnaam en de activiteiten aan. De in Arnhem geboren August Bayer (1859-1938) was zijn Utrechtse slijterij begonnen in 1879. Hij had ook vestigingen aan de Oudegracht 304, Lange Jansstraat en Steenweg en later buiten het centrum, zoals aan de Nachtegaalstraat, waar nog een muurschildering zit. In de werfkelders onder de winkel aan de Oudegracht en het Rembrandt Theater waren wijnkelders en opslagruimtes. Omstreeks 1935 kwam in de linkerhelft van de winkel een rijwielstalling en boven een taalinstituut. Baijer (zoon van de oprichter) stopte eind jaren vijftig. In 1961 kwam in Oudegracht 77 een zijingang van de V&D (Lange Viestraat), waarbij de pui werd opengebroken en de tegeltjes werden overschilderd.

De architect van het winkelpand uit 1909 was Rijk Rijksen Gzn. (1872-1944), die enkele jaren eerder Apotheek De Liefde aan de Voorstraat en hotel Noord-Brabant aan het Vredenburg had ontworpen in jugendstil. In 1908 tekende hij ook voor de Internationale Automobiel Centrale, de autogarage van K. Landeweer op de hoek van de Biltstraat en Goedestraat. 

Daar paste Rijksen eveneens een strook vierkante tegeltjes toe die in blokletters de bedrijfsnaam aangaven. Die zijn goed bewaard gebleven, tegenwoordig als onderdeel van supermarkt Jumbo. In 1910 vertrok Rijk Rijksen naar Nederlands-Indië, waar hij nog diverse gebouwen ontwierp. Hij zou in 1944 omkomen in een ‘Jappenkamp’.

Arjan den Boer