Er zijn talloze krantenartikelen, literaire beschouwingen en verschillende boeken verschenen waarin het werk van Van de Hulst wordt geroemd als baanbrekend voor de jeugdliteratuur in de 20e eeuw. Meerdere generaties zijn opgevoed en gevormd door zijn werk.
Bekende schrijvers als Maarten ’t Hart, Hugo Matsier, Gerrit Krol en J. Bernlef hebben geschreven over de invloed van zijn werk op hun jeugd.
Na zijn pensionering in 1940 schreef Van de Hulst een veel gelezen autobiografie ‘Herinneringen van een schoolmeester’.
Illustraties W.G. van de Hulst jr.
In 1993 verscheen de 3e druk.
Bij haar 70ste verjaardag in 1999 ontving Dirkje Kuik de Zilveren Stadsmedaille van de stad Utrecht uit handen van loco-burgermeester Paulien van der Linden-de Feijter en verscheen de uitgave Feestelijk verval, een liber amicorum voor de schrijfster.
2004-2008 Kunstzaal Dirkje Kuik genaamd de Hooiwaagen, Mariaplaats 45. Initiatief Jos te Water Mulder.
2008-2012 Grafisch en Literair Museum Dirkje Kuik in voormalig woonhuis/atelier Oude Kamp 1.
Initiatief Jos te Water Mulder/Stichting Dirkje Kuik.
Regelmatig wordt een Dirkje Kuik-wandeling georganiseerd www.salonsaffier.nl
Als waardering voor haar strijd als acviste voor erkenning van transseksuelen bestaat sinds 2023 de ‘Dirkje Kuik-lezing’, een vast onderdeel van het jaarlijkse Utrechtse Queer Cultural Festival.
Een Atentietegel met QR-code ter herinnering aan Dirkje Kuik bevindt zich sinds december 2024 dichtbij haar voormalige woonhuis/atelier Oude Kamp 1. Locatie: hoek Herenstraat/Oude Kamp.
Initiatief Salon Saffier/Gemeente Utrecht.